grupo edisur builds ornamental brick community center in argentina

0

san ignacio: a meeting place for the community

Argentinian architecture studio Grupo Edisur completes this so-called San Ignacio Community Center along the outskirts of Córdoba. While the area once marked the industrial center of the city, it is now a sprawling residential neighborhood. Situated along a public thoroughfare with access to public transport, the new building introduces space for the developing community to host social activities and participate in urban planning initiatives.

The architecture is inspired by the industrial heritage of the region. Aiming to reflect the built language of the time, it takes shape with brick and concrete in remembrance of the factory’s historic infrastructure, including industrial plants and water reservoirs that could be seen from large distances across the vast flat landscape. The team tells designboom: ‘this building is recognized as a community reference and as a meeting place or starting point.’

images © Gonzalo Viramonte | @gonzalovimonte

the architecture of grupo edisur as ‘ornamental sculpture’

The architects of the Argentinian Grupo Edisur organize the community center of San Ignacio as a large shed with two closed volumes connected by a shaded courtyard. Both areas are uniquely programmed to accommodate two types of activities: a monitoring center with an administrative office and a gathering and entertainment space for the community.

Together, these three areas form an “ornamental sculpture with a strongly introverted interior”. The threshold between inside and outside is a gradual transition through covered, semi-covered and open areas. The architects explain: ‘Intermediate spaces play a major role in the expansion of activities, as well as in climate protection. The spaces around the building allow for community ownership through different modes of participatory design.’

edisur groupa perforated masonry screen shields the interior from its surroundings

edisur group
the space opens wide outwards towards the backyardedisur group
the building is organized between two closed volumes and a shaded courtyard
edisur groupthe courtyard is covered with vertical slats to filter the sunlight



Source link

Share.

About Author

Comments are closed.